رفلاکس یا ترش کردن

فهرست مطالب

تقریبا تجربه ترش کردن را همه افراد داشته اند ولی زمانی که این عارضه تکرار شود یا شدید باشد نه تنها آزار دهنده است بلکه می تواند عوارضی را بدنبال داشته باشد .

9 تا 33 درصد مردم خاور میانه به آن مبتلا می باشند.

غذا بعد از جویده شدن از مسیر مری وارد معده می شود .
دریچه ای در انتهای مری مابین معده و مری وجود دارد که اصطلاحا فم معده (فم در زبان عربی به معنای دهان) می باشد که به آن دریچه کاردیا نیز گفته می شود.

این بیماری را ریفلاکس گاسترو ازوفاژیال یعنی برگشت محتویات معده به مری یا ازوفاگوس نامگذاری می کنند.

امروزه روش های تشخیصی پیشرفته برای سنجش تونیسیته عضلات ناحیه کاردیا وجود دارد که در گذشته در دسترس نبودند.

محتویات معده با قدرت اسیدی بالا بدلیل مقاومت بافت معده نمی توانند آسیبی به بافت معده بزنند در حالی که مری از این قدرت محافظت برخوردار نیست و به این دلیل با برگشت محتویات اسیدی معده بسیار آسیب پذیر بوده که در صورت تکرار می تواند سبب التهاب بافت مری، زخم و گاها سرطان های ناحیه مری گردد.

از منظر طب سنتی غلبه سردی می تواند بسیاری از علائم را توجیه نماید.

افرادی که بدلیل غلبه خلط سودا (سردی و خشکی) و ریزش آن بر دهانه معده دچار علامت می شوند معمولا با گرسنگی دچار تشدید علائم شده و با غذا خوردن علائم در آنها کاهش می یابد.

افرادی که بدلیل غلبه بلغم (سردی و تری) علامت دار می شوند معمولا با خوردن غذا دچار ترش کردن شده و با گرسنگی علائم در آنها کاهش می یابد.

ترش کردن می تواند علامتی بر شروع ایجاد کبد چرب باشد که بایستی به آن توجه داشت.

از مسائلی که کمتر به آن توجه می شود آنکه گاها ترش کردن و برگشت محتویات معده می تواند سبب تشدید علائم در بیماری آسم، ایجاد سرفه بدلیل تحریک دستگاه تنفس باشد که در واقع علت بروز علائم دستگاه گوارش است نه تنفس.

گاه برگشت محتویات معده سبب ابجاد بوی بد دهان شده که کمتر به آن توجه می شود.

گاه برگشت محتویات معده در دراز مدت سبب خرابی دندان ها می شود که شاید کمتر یا اصلا به آن توجه نشود.

هر عاملی که سبب افزایش فشار داخل شکمی شود مانند چاقی شکمی، اضافه وزن، یبوست و بدنبال آن ایجاد فشار زیاد برای دفع مدفوع، همگی می توانند از عوامل تشدید یا ایجاد این عارضه باشند.

بیماری هایی نظیر اسکلرودرمی، دیابت، اضافه وزن و … می توانند سبب بروز یا تشدید علائم شوند.

آنچه مهم است آنکه در ایجاد این عارضه فقط نوع غذا دخیل نمی باشد بلکه باید به عواملی که کمتر به آنها توجه می شود نیز اشاراتی داشته باشیم که در بعضی از مواقع نقش آنها از نوع غذا مهم تر است.

ارتباط دستگاه گوارش با سیستم عصبی تنگاتنگ می باشد و مشکلاتی نظیر استرس، مشغله های فکری و ذهنی می تواند در ابجاد یا تشدید علائم دخیل باشد.
پس سعی کنید تا جای ممکن از استرس دوری کنید، توجه خود به محرکات بیرونی را کاهش داده و سعی در کاهش سخن گفتن و مشاجرات و درگیری های روزمره داشته باشید (سکوت ذهن و زبان داشته باشید).

مصرف بعضی از داروها مثل تئوفیلین، بعضی از داروهای ضد فشار خون می تواند سبب تشدید علائم گردد، پس داروهای مصرفی خود را به پزشک معالج یادآور شوید.

خواب ناکافی یا دیر خوابیدن، خوابیدن در طول روز، خوابیدن بلافاصله بعد از صرف غذا می تواند سبب بروز یا تشدید علائم شود.
خوابیدن به پهلوی چپ حداقل نیم ساعت تا 3 ساعت بعد از صرف غذا می تواند در کاهش علائم دخیل باشد.

مصرف دخانیات سبب بروز یا تشدید آن می شود.

مصرف الکل یکی از علل دخیل در این عارضه می باشد.

خوب نجویدن غذا ، تعجیل در غذا خوردن و ایستاده غذا خوردن می تواند در ایجاد بیماری دخیل باشد.

توجه داشته باشید که پرخوری مهم ترین عامل در ایجاد این عارضه می باشد.

از درهم خواری و ریزه خواری در طول روز خودداری کرده و ساعات مشخصی برای صرف غذا داشته باشید تا در اصطلاح دستگاه گوارش را دچار تحیر و سرگردانی نکنید.

از خوردن چند نوع میوه، انواع مغز ها در یک وعده غذایی خودداری نمایید.

از خوردن چند نوع غذا در یک وعده اصلی خودداری نمایید.

از مصرف غذاهای غلیظ، سنگین و دیر هضم مانند آش رشته، لازانیا، حلیم ، ماکارونی، پنیر پیتزا و انواع سس ها خودداری نمایید.

از خوردن ماست، سالاد، نوشیدنی ها همراه با غذا خودداری نمایید.

هنگام خواب سر خود را مقداری بالاتر از معمول قرار دهید (20 تا 30 درجه بالاتر).

از بی تحرکی دوری کنید و پیاده روی ملایم در طول روز کمک کننده می باشد.

از انجام فعالیت های بدنی شدید بلافاصله بعد از صرف غذا خودداری نمایید.

در صورت تمایل به راهکارهای درمانی و مشاوره تغذیه، پرهیزات و درمان بیماری خود با ما در تماس باشید .
مسلما تشخیص طبع و مزاج، فصل، سن، شغل، رژیم غذایی، پرهیزات و تدابیر نمی تواند برای همه یکسان باشد .